Home Therapie NAH Slaap Stress - burn-out Over mezelf Praktisch
PsychologeAnnWillekens.be
© Ann Willekens, psychologe Tijllaan 10, 2900 Schoten - 0476/94.82.03.

NAH

... of Niet Aangeboren Hersenletsel, een breuk in je

levenslijn !

Een NAH is een hersenletsel dat later in het leven optreedt. Oorzaken kunnen zijn: een cva of cerebro vasculair accident, bv. een hersenbloeding een traumatisch hersenletsel na een val, verkeersongeval, sportongeluk; een hersentumor; een infectie in de hersenen; een zuurstoftekort bijvoorbeeld na een hartstilstand, verdrinking; langdurige blootstelling aan giftige stoffen of OPS (organisch psychosyndroom) Iemand die slachtoffer is van een NAH, ervaart dit als iets verschrikkelijk. Men verandert van dag op dag en wordt in de kern van zijn persoon geraakt. Na een NAH is niets meer hetzelfde, hoor ik vaak zeggen. De gevolgen van een NAH zijn divers. Voorbeelden zijn: motorische problemen zoals een verlamming van een lidmaat,  evenwichtsproblemen; lichamelijke problemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, visuele problemen; cognitieve problemen zoals aandachts- en geheugenproblemen, planningsproblemen, taalproblemen; gedragsveranderingen bijvoorbeeld initiatiefverlies, toegenomen prikkelbaardheid, gebrek aan empathie.  Om met al deze beperkingen en veranderingen verder te kunnen leven, moet men een rouwproces door, wat vaak “schaduwverdriet” met zich meebrengt (verdriet over een verlies wat door de maatschappij niet als volwaardig erkend wordt). Onzichtbare beperkingen worden niet begrepen en het verdriet en de aanpassingen die ze vragen worden niet gezien. 

Wat kan psychologische begeleiding na een niet

aangeboren hersenletsel inhouden?

Heb je zelf een NAH of is je partner, ouder, kind, ... slachtoffer van een NAH, dan kan je contact opnemen. Sinds 1996 werk ik bijna dagelijks met personen met een NAH en hun omgeving en dit op verschillende terreinen. psycho-educatie (informatie in de brede zin over NAH), begeleiden bij het verwerkings- en aanvaardingsproces, aanleren en aanreiken van tips en adviezen ter compensate van ervaren beperkingen, vb bij geheugen- of planningsproblemen, leren omgaan met gedragsveranderingen, zoals initiatiefverlies, toegenomen prikkelbaarheid, hoe ga je om met de dagelijkse realiteit na een NAH, waar  loop je tegenaan, ga je goed met de dingen om ... ?  

Voor wie?

jongeren met een NAH vanaf 14 jaar volwassenen en ouderen koppels gezinnen waarvan iemand een NAH heeft Is er een link met NAH, dan kan je een afspraak maken. Ook voor contacten met scholen, CLB, werkgever of andere externe instanties, kan je terecht.

Vorming en supervisie

NAH

Komt jouw organisatie in contact met personen die een NAH hebben en wil je je medewerkers daarover bijscholen, dan kan dat. Onderwerpen variëren van algemene informatie over meer speciefieke onderwerpen.
NAH