Home Therapie NAH Slaap Stress - burn-out Over mezelf Praktisch
PsychologeAnnWillekens.be
© Ann Willekens, psychologe Tijllaan 10, 2900 Schoten - 0476/94.82.03.
Je adem is het leven, adem jezelf in balans.

Stress en Burn-out

Stress maakt deel uit van ons dagelijks leven en is dus perfect normaal. Het is een natuurlijke reactie die ons in staat stelt om alert te reageren op gevaar. Wanneer je iets ingrijpends meemaakt bv. een relatiebreuk of langdurig onder druk staat bv. bij te veel werk, kan stress leiden tot overbelasting. Mogelijks evolueert dit zelfs naar overspannenheid of een burn-out. De klachten kunnen zich op lichamelijk en emotioneel/gedragsmatig vlak situeren. Signalen van stress en burn-out aanhoudende vermoeidheid, gebrek aan energie slaapproblemen hartkloppingen, verhoogde bloeddruk darmklachten hoofpijn toegenomen emotionaliteit, somberheid, angsten prikkelbaatheid, sneller geïrriteerd zijn concentratie en geheugenproblemen meer gaan roken, drinken of medicatie gebruiken sociale contacten vermijden Deze symptomen zijn steeds ernstig te nemen en gaan, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, niet vanzelf weer weg.

Werken aan meer veerkracht

Als je mentaal veerkrachtiger bent, loop je minder risico op het ontwikkelen van psychische

klachten, ben je emotioneel stabieler en herstel je gemakkelijker van tegenslagen. Je hebt meer

grip op he leven, zoals men zegt.

Tijdens de gesprekken gaan we kijken wie of wat jouw veerkracht op de proef stelt en ondermijnt en wat je daaraan kan veranderen en wat je best loslaat en accepteert. We zoeken tools die jou helpen opladen en ontspannen. Naast cogniteive gedragtherapie, ACT, relaxatie, meditatie en mindfulness kan hartcoherentie een optie zijn.

Hartcoherentietherapie

Een coherent hart betekent dat hart en hersenen in een harmonieus ritme samenwerken. Door de manier en je frequentie van ademhalen kan je hier invloed op uitoefenen. Hartcoherentie is een een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelf stress te beheersen en veerkracht te verhogen. Door je ademhaling oefen je invloed uit op je hartritme dat op zijn beurt weer signalen naar je hersenen stuurt. Signalen dat alles veilig is en je de vlucht-, vechtreactie kan loslaten.
Stress - burn-out